Kiril Kozlovsky, pianisti

Olen esiintynyt Aino Acktén kamarifestivaalilla lukuisia kertoja. Tiedän, että jokainen konsertti oli elämys niin yleisölle kuin esiintyjille. Kyseessä on kaupunkifestivaali, joka on sekä taiteellisesti korkeatasoinen että monipuolinen ja demokraattinen luonteeltaan. Tämän konserttisarjan olemassaolo ja laaja toiminta Helsingissä ei ole ainoastaan kulttuuriteko vaan myös tärkeä yhteiskunnallinen projekti. Toivon, että Aino Acktén kamarifestivaali saa ansaitsemansa tuen ja säilyttää merkittävän asemansa pääkaupunkiseudun kulttuurielämässä.

Henrik Huldén, musik- och kulturpublicist, visartist

Aino Acktés kammarfestival har etablerat sig som en välkommen aktör i
huvudstadsregionens kulturliv. På ett fåtal år har verksamheten funnit
en tydlig och attraktiv form och trots att adressen av arrangören
oberoende orsaker har växlat lyckas evenemangen locka stor och
heterogen publik. Salongen är oftast fullsatt.

Med tanke på den jämna och höga kvaliteten på det mångsidiga
programmet och den målmedvetna satsningen på ett tvåspråkigt utbud
ser jag festivalen som en stor rikedom. Det är önskvärt att konstnärliga
ledaren Suvi Olavinen med sitt energiska och påhittiga lilla team ska
kunna få det stöd hon behöver för att driva verksamheten vidare. Vi har
verkligen inte för många insiktsfulla, kunniga och öppenhjärtiga
pådrivare inom den här speciella genren; småskalig och målmedveten
produktion av kulturevenemang på finska och svenska.

Min professionella och personliga erfarenhet av Suvi Olavinens
verksamhet är den bästa tänkbara, och jag rekommenderar att hon
beviljas det stöd hon ansöker om.

Linda Hedlund, violinist

Jag har haft nöjet att få uppträda vid Aino Acktés kammarmusikfestival ett antal gäånger och vill gärna rekommendera serien som en stämningsfull och högklassig konsertserie. Jag har också i ägenskap av konstnärlig ledare för Emsalö musikfestival, organiserat konserter i samarbete med Aino Acktés kammarmusikfestival med stor framgång.
Atmosfären i konsertutrymmena lämpar sig väl för ett mångsidigt utbud av musik, framför allt kammarmusik. Konsertserien kompletterar väl det övriga konsertutbudet inom Helsingfors med omnejd.

Atte Kilpeläinen/ Meta4/ Helsingin kaupunginorkesteri

Soitin kesäkuun 2010 alussa konsertin Aino Ackten huvilassa Helsingin Laajasalossa. Ensikohtaaminen talon kanssa oli väkevä kokemus, tunnelmallinen ilta oli elämys meille esiintyjille, toivottavasti myös yleisöllekin. Toivon huvilalle ja sen parissa työskenteleville kaiken mahdollisen tuen, jotta hersyvän runsas konserttisarja toteutuisi tulevinakin vuosina.

Angelika Klas/oopperalaulaja

Sain ensikosketuksen Aino Acktèn – huvilaan jo vuonna 1999, siitä lähtien olen säännöllisesti esiintynyt huvilassa, konsertoiden tai yksityistilaisuuksissa. Viimeisenä muutamana vuotena minulla on ollut suuri ilo saada esiintyä Aino Acktén huvilan ystävät ry:n johtamassa konserttisarjassa joka on tuonut huvilalle aivan uuden ja valtavan monipuolisen ja arvokkaan kulttuuritarjonnan.

Suvi Olavisen johdolla huvila on noussut yhdeksi pääkaupunkiseudun merkittävimmäksi konserttipaikaksi. Ennen kaikkea taiteilijan kannalta on esiintyminen huvilan kaltaisessa miljöössä aivan ainutlaatuisen arvokasta, myös yleisölle kokemus on unohtumaton. Perinteinen konserttisalin kuilu yleisön ja esiintyjän välillä on täysin poissa ja molemmat osapuolet saavat nauttia vuorovaikutuksesta.

Kauan konserttitoiminnasta uupunut salonkikonserttiperinne on elpynyt uudestaan huvilan lämpimässä ja arvokkaassa miljöössä. Acktén huvilan odottaessa peruskorjausta on kultturitoiminnan tyyssijana toiminut Villa Blom, joka tunnelmalliselta miljööltään ja erinomaiselta akustiikaltaan on oivallinen korvaava konserttitila.

Suosittelen lämpimästi Aino Acktén huvilan ystävät ry:n kulttuuritoiminnan tukemista.

Anna-Mari Kähärä/säveltäjä

Tunnelmani kahden keikan esiintymisestä Aino Acktén huvilassa ovat fantastiset. Suomalaisen runouden säveltäjänä huomasin, kuinka huvilan vankka historia suomalaisessa taiteessa tuki esitysten tunnelmaa uskomattomalla tavalla. Ikään kuin edesmenneet taiteilijat ja asukkaat olisivat olleet mukana katsomossa. Huvilan olohuoneen intiimiys ja kauneus myös ruokkivat mahtavaa vuorovaikutusta yleisön ja esiintyjien välillä. ”Kotikonsertti Ainon olohuoneessa” tänä päivänä on sekä esiintyjälle, että kuulijalle ainutlaatuinen kokemus. Toivon hartaasti kaiken sen tuen huvilalle, jota se tarvitsee jatkaakseen toimintaansa suurenmoisena esiintymispaikkana Helsingissä.

Raul Mannola/flamencokitaristi

Olen esiintynyt viimeisen vuoden aikana kolme kertaa Aino Ackteen Huvilassa. Kaikki konsertit ovat olleet loppuunmyytyjä, ja yleisö lähtenyt tyytyväisenä kotiin, tai ainakin ne, jotka ovat mahtuneet sisälle. Huvila on konserttipaikkana Helsingissä ainutlaatuinen. Tunnelma muistuttaa olohuonekonserttia, jossa yleisö saa nähdä ja kokea taiteilijat ja musiikin läheltä, katsoja on lähes perheenjäsenen asemassa.. Tällainen elämys eroaa merkittävästi teatterissa esitettavästä konsertista.

Lisäksi luonnon upea läsnäolo tuo Huvilalle rauhan ja seesteisyyden tuntua, ja epäilemättä vaikuttaa hyvin positiivisesti niin yleisöön kuin taiteilijoihinkin. Olen tavannut konserteissa matkailijoita jotka ovat olleet haltioissaan, paitsi musiikista, myös paikan kauneudesta, ja jotka ovat pitäneet sitä maailmalla ainutlaatuisena. Toivon että Aino Ackteen Huvilan arvo helsinkiläisenä konserttipaikkana ymmärrettäisiin myös päättäjien taholta, ja se saisi myös ansaitsemaansa rahallista tukea.

Tomas Djupsjöbacka/sellotaiteilija/Meta4

Allekirjoittanut on esiintynyt Aino Acktén huvilassa kerran ja Villa Blomissa kerran. Molempia kokemuksia leimaa ainutlaatuisuuden tunne; miljöö on fantastinen ja konserttien intiimi ja henkilökohtainen tunnelma hyvin käsinkosketeltava. Se mahdollistaa sekä yleisölle että taiteilijalle itselleen hyvin henkilökohtaisen konserttikokemuksen. Tällaisia tiloja ja foorumeja on hyvin harvassa ja tällaisille intiimeille kamarimusiikkikonserteille jossa ohjelmisto on kuitenkin hyvin laaja- alainen on selkeä tilaus . Tämä yhdistettynä Suvi Olavisen määrätietoiseen työhön ylläpitää ja kehittää toimintaa ansaitsee kaiken mahdollisen taloudellisen tuen.

Annemari Åström/violinist

Jag hade den stora glädjen att få spela en solokonsert i den fantastiska miljön i Aino Acktés Villa i september 2010. Det är sällan jag fått uppleva en sådan unik, mystisk och varm atmosfär inom konsertverksamhet! Det kändes som jag plötsligen skulle ha varit i Paris i en fin gammal salong. I en sådan speciell omgivning får musiken, fantasin och inspirationen vingar för utmärkta konstnärliga upplevelser. Suvi Olavinen har gjort ett utomordentligt fint arbete och äntligen används Villan till allas glädje till det den lämpar sig allra bäst. Det är fint att hon också har tagit den svensktalande publiken i beaktande och planerar en kulturserie med finlandssvensk inriktning.

Jag önskar Villa Aino Ackté all stöd den behöver för att kunna fortsätta den mångsidiga kulturverksamheten den börjat med.

Eero Ojanen / filosofi

Toivon ja suosittelen lämpimimmin, että Aino Acktén huvilan kulttuuritoimintaa tuettaisiin julkisin varoin.

Olen pitänyt filosofista luentosarjaa huvilalla kesän 2010 ja kokenut sekä paikan että sitä ylläpitävän toiminnan luonteeltaan varsin ainutlaatuiseksi.

Acktén huvilalla on kaikki mahdollisuudet vakiintua Helsingissä todella merkittäväksi kulttuuripaikaksi, jolla on oma selvä profiilinsa, mutta joka on myös riittävän monipuolinen. Huvilassa yhdistyy pienimuotoinen, intiimi tunnelma ja ammattitaitoinen ohjelmiston tuottaminen.

Huvilan toiminta pyörii todella vähäisellä miehityksellä ja toiminta on äärimmäisen tehokasta. Toisaalta tällaisen paikan pitääkin pystyä tuottamaan varsin paljon erilaista ohjelmaa, jotta se todella kykenisi tavoittamaan ihmisiä. Siinä mielessä toiminnan taloudellisten perusedellytysten turvaaminen olisi todella arvokas ja hyödyllinen sijoitus.

Luulen, että julkinen tuki harvassa paikassa kykenee matkaansaattamaan yhtä paljon toimintaa ja hyviä kulttuuritilaisuuksia kuin Aino Acktén huvilassa.

Eeva ja Martti Ahtisaari

Aino Acktén Huvilasta on taiteellinen johtaja Suvi Olavisen ansiosta muodostunut laaja-alainen, korkeatasoinen esittävän taiteen näyttämö, joka erinomaisesti vastaa tätä ainutlaatuista miljöötä ja sen historiaa.

Yleisö on löytänyt huvilan, jossa ilota illan jälkeen on koettu syvällisiä ja unohtumattomia taide-elämyksiä. Tämän työn pitää ehdottomasti jatkua. Suvi Olavinen on määrätietoisella toiminnallaanherättänyt henkiin arvokkaan kulttuuriforumin, jonka taloudelliset toimintmahdollisuudet tulee jatkossa asianmukaisesti turvata.

Liisa ja Eero Sointu

Aino Acktén huvilan ystävät ry ja erityisesti sen taiteellinen johtaja Suvi Olavinen pienen tiiminsä kanssa ovat tehneet loistavaa työtä kulttuuritoiminnallemme pääkaupunkiseudulla. Suvi Olavisen kokoama laajat ja korkeatasoiset kulttuurisarjat v,2010-2011 ovat tarjonneet meille ja lukuisille ystävillemme vahvoja elämyksiä ja uusia maisemia kulttuurin moniuloitteiseen kenttään.

Myös miljööllä on vahva merkityksensä Aino Acken huvilan ystävät ry:n kulttuuritoiminnassa. Acktén huvila on kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas, menneen aikakauden tunnelmia välittäen. Tullisaaren upeasti restauroitu merellinen ympäristö on kuin luotu tähän toimintaan. Huvila upeine ympäristöineen on tunnelmallinen kulttuurisalonki pääkaupunkiseudun isoihin areenatilaisuuksiin verrattuna. Tilaisuuksissa sekä yleisö ja esiintyvät taiteilijat että yleisö ovat läheisessä vuorovaikutuksessa keskenään. Huvilan sielu on yhdistyksen taiteellinen johtaja Suvi Olavinen, jossa yhdistyvät oma taiteilijuus, laajat kulttuuriverkostot sekä vahva kyky ja osaaminen luoda tunnelmallisia ja hienosti toimivia tilaisuuksia. Hänellä on sekä erittäin vahva ammatillinen ote työskentelyssään, että aivan ainutlaatuinen kyky ja taito kohdata ihmisiä.

Acktén huvilan peruskorjauksen vuoksi kulttuurisarja on siirretty väliaikaisesti Tokoinrannassa sijaitsevaan Villa Blomiin, joka on osoittautunut mainioksi korvaavaksi konserttitilaksi hyvän akustiikan ja viehättävän huvilamiljöön vuoksi.

Toivomme ja vetoamme, että monipuolinen ja monimuotoinen kulttuuritoiminta voi jatkua entistä monipuolisempana Aino Ackten traditiota ja toivomuksia sekä alueellista kulttuurinälkää toteuttaen. Mielestämme Acktén huviolaan ja sen ympäristöön sopii parhaiten juuri tällainen monimuotoinen kulttuuritarjonta. Laajasalossa 10.12.2011

Sirpa Koivisto

Me laajasalolaiset olemme etuoikeutetussa asemassa saadessamme nauttia Aino Ackten Huvilan laajasta ja korkeatasoisesta tarjonnasta omalla saarellamme. Huvilan tarjoamat monipuoliset esitykset upeine taiteilijoineen ovat kerta toisensa jälkeen temmanneet meidät katsojat ja kuulijat lumoihinsa. Välitön tunnelma on käsin kosketeltavaa. On ilo jakaa aitoa nautinnon tunnelmaa muiden kanssa.

Olemme mieheni kanssa klassisen musiikin (Finlandia-talo) suurkuluttajia, mutta Huvilan intiimiä tunnelmaa ei voita mikään.

Kiitokset laajasta tarjonnasta on kohdistettava Suvi Olaviselle ja hänen valtavalle työmäärälleen.

Toivon päättäjien vahvaa tukea Aino Acktén huvilan ystävät ry:lle.

Leena ja Timo Hakunti, pääkaupunkiseudun kulttuuritarjonnasta nautiskelijat

Maaliskuun lopussa 2011 julkaistiin kauan odotettu Aino Ackten huvilan kulttuuriohjelmisto. Edellisen vuoden perusteella odotukset olivat suuret ja ne täyttyivät loistavasti. Olo oli kuin pikkulapsella, joka on saanut käsiinsä jäätelöauton mainoslehtisen, ”Tuo konsertti pitää nähdä ja tuo ja TUO, tuo esiintyjä on pakko nähdä !!” Varaukset välittömästi sähköpostiin ja paikat kesän päätapahtumiin oli vahvistettu.

Toukokuun loppupuolella odotus lopulta päättyi ja ensimmäinen konsertti oli käsillä. ”Hämärän lapsi – L.Onervan runoja” Anna Kortelainen vie yleisön hienosti Onervan maailmaan ja eloisan Anna-Mari Kähärän säestämänä Maria Ylipää tulkitsee meille loistavasti Onervan tekstejä.

Jatkoa seuraa … Kaija Kärkinen ja Ile Kallio ottavat yleisönsä vankalla ammattitaidolla ja välittömyydellään. Akustisesti, ilman sähköä, joka toimii hienosti tässä pienehkössä salissa. Kaj Chydenius kertoo säveltämistään lauluista hauskojenkin anekdoottien kautta ja Monna Kamu laulaa meiltä ”jalat alta”. Johanna Iivanaisen herkkä olemus ja kauniin kuulaana soiva ääni luo ainutlaatuisen tunnelman saliin. Edu Kettunen ja Pekka Ruuska vaikuttavat alkuun jopa hieman hämillään olevilta, kun yleisö on lähes kosketusetäisyydellä. Rento tunnelma vie kuitenkin mennessään ja lopulta yleisö ei päästäisi ”poikia” pois estradilta ollenkaan.

Monenlaisia kokemuksia ja tunnelmia on kesän aikana konserttisarjassa koettu. Hienoa on ollut nähdä, miten monipuolinen on ollut myös yleisö. Ikähaitari on liikkunut varovasti arvioiden skaalalla 15 – 85, myös miehiä ilahduttavan paljon yleensä naisvaltaisessa konserttiyleisössä. Kokonaisia perheitä, ehkä useammassakin sukupolvessa nauttimassa yhdessä hienoista esityksistä. Yhteistä tälle yleisölle on kuitenkin ollut aina se, että kun viimeiset aplodit hiipuvat ja ihmiset nousevat paikoiltaan, on jokaisella huulillaan joko pienempi, tai suurempi hymy ja koko olemus kertoo, että olen kokenut jotain ainutlaatuista, jotain joka ei tule toistumaan samanlaisena enää koskaan.

********

Aino Ackten huvilan ystävät ry:n kulttuuritoiminta ja ohjelmisto on vain kasvanut ja monipuolistunut. Vaikka vastoinkäymisiäkin on matkan varrelle kertynyt ovat Suvi Olavinen ja Sten Maury uskomattomalla tavalla saaneet kokoon kulttuurisarjan, joka hakee vertaistaan Suomesta. Heidän vahva mukana olo ja lämpö kohdata ihmiset illasta toiseen iloisina ja varmoina onnistumisesta, tuo tapahtumiin, missä ne sitten järjestetäänkin, kotoisan huvilatunnelman.

Pääkaupunkiseudun kulttuuritarjonnassa nämä tapahtumat ovat ainutlaatuisia ja tärkeitä niin esiintyjille kuin yleisöllekin. Missään muualla eivät nämä kohtaa niin läheisessä ja intiimissä tunnelmassa kuin näissä kamareissa.

Toivomme ja vetoamme, että monipuolinen kulttuuritoiminta, jota yhdistys harjoittaa saa kehittyä ja kukoistaa, Aino Ackten traditiota toteuttaen.